covid19 real estate

REAL ESTATE VS. COVID-19: ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Η κατάσταση που ζούμε είναι αφύσικη για όλους μας, και εννοείται πως είναι κρίσιμη. Ο ιός αργά ή γρήγορα θα περάσει, αλλά η οικονομική κρίση την οποία ο ίδιος δημιούργησε, θα αφήσει πολλά σημάδια.

Δεν θα είναι όμως, όλα αυτά τα σημάδια, πληγές. Η κατάσταση θα δημιουργήσει και μεγάλες αλλαγές, πολλά επιτεύγματα και, κατά μεγάλο μέρος, θα βοηθήσει την Ελλάδα σε πάρα πολλά επίπεδα.

Για μία χώρα σαν την Ελλάδα, η αγορά ακινήτων πάντα πήγαινε χέρι-χέρι με τον τουρισμό. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο μέρος ξένων επενδυτών, οι οποίοι αγόραζαν ακίνητα στην Ελλάδα και για ιδιοκατοίκηση, αλλά και για εκμετάλλευση. Το πρόγραμμα Golden Visa (άδεια παραμονής για 5 χρόνια για μεγάλους επενδυτές) προσέλκυσε στην Ελλάδα πολλούς αγοραστές από Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Ινδία κτλ. Ο πρώτος στόχος των επενδυτών ήταν μικρά και φθηνά ακίνητα στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης με σκοπό την εκμετάλλευσή τους. Πολύ δημοφιλές το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν η εκμετάλλευση για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου BnB (Bed & Breakfast). Η τεράστια ροή τουριστών απ’ όλο τον κόσμο φαινόταν ατέλειωτη και τα κέρδη προφανή.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το Real Estate στην Ελλάδα λοιπόν προέρχεται από την έλλειψη τουρισμού, γιατί έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής σεζόν θα πάει χαμένο.

Αυτό ανοίγει όμως μια άλλη πόρτα για τους ιδιοκτήτες επενδυτικών ακινήτων, και πιο συγκεκριμένα – η επιστροφή στην μακροχρόνια μίσθωση, λιγότερο επικερδής, αλλά πολύ πιο σταθερή. Η επιστροφή αυτή θα οδηγήσει σε πτώση τιμών για ενοίκιο, γεγονός το οποίο, θα βοηθήσει πολύ τους κύριους υποψήφιους της μακροχρόνιας μίσθωσης – τους φοιτητές, οι οποίοι παραδοσιακά γεμίζουν κάθε Σεπτέμβριο τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.

Στον τομέα της αγοραπωλησίας, τον πρώτο καιρό θα επικρατεί μια αβέβαιη κατάσταση. Η πτώση τιμών φαίνεται αδιαμφησβήτητη. Αυτό θα προκαλέσει κάποιους ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από την αγορά μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση. Κάποιοι άλλοι αντιθέτως, θα ρίξουν τις τιμές και θα προχωρήσουν στην πώληση, όσο συντομότερα γίνεται.
Εδώ ανοίγουν πολλές ευκαιρίες για επενδυτές, έτοιμους να αγοράζουν ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε, πτώση τιμών και η κρίση δεν τρομάζει τους επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι έχουν ήδη ζήσει την κρίση του 2008. Μετά από μια μεγάλη πτώση πάντα έρχεται η μεγάλη άνοδος, όπως δείχνει και η στατιστική. Η ζήτηση, την οποία θα την δημιουργήσουν οι επενδυτές, θα βοηθήσει την αγορά να επανέρθει σχετικά γρήγορα στα φυσιολογικά της.

Το μεγαλύτερο σοκ για τους ανθρώπους όλου του κόσμου ήταν και παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας και η εντολή να μείνουνε στους τέσσερεις τοίχους των σπιτιών τους.
Εδώ για το κομμάτι Real Estate υπάρχει μια ξεκάθαρη απειλή: δεν κάνεις υπόδειξη – δεν μπορείς να κάνεις πράξη. Προσπαθούν τουλάχιστον να προχωρήσουν τα συμβόλαια, τα οποία ήταν έτοιμα να κλείσουν: αλλά οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες και πριν δεν φημιζόταν για τις ταχύτητές τους, έριξαν και άλλο την ποιότητα της εξυπηρέτησης τους.

Η αγορά πάγωσε. Απειλή;

Και όμως, ταυτόχρονα άνοιξαν όχι μία, αλλά πολλές πόρτες, για τεχνολογικά άλματα.
1) η Ελλάδα επιτέλους ξεκίνησε να δουλεύει το κομμάτι ψηφιακής εξυπηρέτησης. Για παράδειγμα, το Εθνικό Κτηματολόγιο πλέον παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους εξ αποστάσεως.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Και το πιο σημαντικό ότι, όχι απλά θα υπάρχουν αυτές οι πλατφόρμες, αλλά ότι ο κόσμος αναγκαστικά θα μάθει καλά την λειτουργεία τους. Θα μειωθούν οι ουρές σε Κτηματολόγιο, Εφορία, τράπεζες κτλ.

2) Μια μεγάλη ψηφιακή πρόοδος θα φέρει τον πελάτη του Real Estate πιο κοντά σε σύγχρονες μεθόδους υπόδειξης και online-συνάντησης με τον μεσίτη. Στο πολύ κοντινό μας μέλλον είναι πλέον οι ηλεκτρονικές υποδείξεις μέσω «κάμερας 360°». Μιλάμε για μια virtual παρουσίαση ακινήτου, η οποία αφήνει τον πελάτη να «περπατάει» εικονικά στον χώρο, να βλέπει όλες τις
λεπτομέρειες, κατόψεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Το ραντεβού με τον σύμβουλο ακινήτων γίνεται και αυτό εξ αποστάσεως μέσω πλατφόρμας Webex, Join.me, Skype κτλ., και χάρη στις προχωρημένες τεχνολογίες, γίνεται αρκετά εύκολο και κυρίως, αποτελεσματικό.

3) Όταν θα τελειώσει η καραντίνα, λίγοι άνθρωποι θα συνεχίσουν τη ζωή τους με τους ίδιους ρυθμούς, όπως ζούσαν δηλαδή, πριν τον Μάρτιο του 2020. Ο περισσότερος κόσμος θα αποκτήσει μια καινούργια νοοτροπία. Δουλεύοντας εξ αποστάσεως από το σπίτι, πολλοί από εμάς καταλάβαμε, ότι μπορούμε να παραμένουμε αποτελεσματικοί. Επίσης, όλοι μας μάθαμε να εκτιμούμε την άνεση του σπιτιού μας, την τοποθεσία του, ένα άνετο μπαλκόνι, μία έστω και μικρή αυλή, θέα από το παράθυρο, ακόμα και ταράτσες.

Χωρίς αμφιβολία, η ποιότητα ζωής κάποιου που πέρασε όλη την καραντίνα σε μία οπίσθια γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης με θέα τον τοίχο, δεν μπαίνει σε καμία σύγκριση με μια μεζονέτα με θέα τον κήπο, στα προάστια. Πολύ συχνά επίσης, αυτά τα ακίνητα έχουν σχεδόν ίδια εμπορική αξία.

Με βάση τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανόν, ότι αυτό το καλοκαίρι θα βλέπουμε αυξημένη ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες στα προάστια.

4) Oι ξένοι επενδυτές, ακόμα και αν δεν μπορέσουν να έρθουν αυτό το καλοκαίρι, δεν θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, ειδικά μετά από τόσο επιτυχημένη μάχη της χώρας κατά του ιού, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα. Με την καλύτερη στατιστική στην Δυτική Ευρώπη από θέμα κρουσμάτων, η Ελλάδα δείχνει ως ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς παγκοσμίως.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, η άνοιξη του 2020 θα οδηγήσει το Real Estate της Ελλάδος σε πολλές αλλαγές, θα το βγάλει από την πεπατημένη οδό, αλλά θα ανοίξει και πολλά καινούργια πεδία δραστηριότητας, τα οποία εμείς, οι επαγγελματίες της Arcus Real Estate, ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε μαζί σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *