ArcBnB
0%
Book now
0

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Συνέντευξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα

Συνέντευξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα
author
Arcbnb
21 Μαρτίου, 2023

• Με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, θα ήθελα να μας περιγράψετε το όραμα σας για τη Θεσσαλονίκη.

To όραμα ξέρετε είναι ένα ψηφιδωτό με πολλές ψηφίδες – δεν είναι λόγια κενά περιεχομένου, ούτε απλές εκθέσεις ιδεών. Περνά μέσα από ιεραρχήσεις, προτεραιότητες, σχεδιασμό και υλοποίηση.

Για εμάς, οι υποδομές είναι αυτές που διαμορφώνουν και εξελίσσουν μια πόλη. Προσφέρουν ποιότητα ζωής, δίνουν προοπτικές ανάπτυξης, αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων μας. Για να γίνουν οι γειτονιές μας πιο ανθρώπινες, σχεδιάσαμε και ήδη ξεκινήσαμε να υλοποιούμε πρόγραμμα ανάπλασης γειτονιών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Με νέο οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, φωτισμό, αστικό εξοπλισμό, υπόγειους κάδους, δένδρα, πράσινο.

Παράλληλα σχεδιάζονται, αλλά και προχωρούν, πολλές αναπλάσεις και αναβαθμίσεις που στα επόμενα χρόνια θα αναγεννήσουν την πόλη μας. Ανάπλαση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου και Ελευθερίας, νέα αγορά Μοδιάνο, Καπάνι, ντεκ στην παλιά παραλία, ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη, αναπλάσεις γύρω από τους σταθμούς του μετρό, νέοι ποδηλατόδρομοι, υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Τέλος, είναι και τα έργα μεγαλύτερης κλίμακας όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο στην Τούμπα,η διπλή ανάπλαση του γηπέδου του Άρη, το αναβαθμισμένο λιμάνι, το νέο αεροδρόμιο και προφανώς η ολοκλήρωση του μετρό.

• Η αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων, τα τελευταία χρόνια, πέρασε μια δύσκολη κρίση. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε κάνει ως Δήμος για να στηρίξετε αυτόν τον τομέα;

Η εικόνα που έχω είναι πως η αγορά ανακάμπτει κρίνοντας από το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τα ακίνητα στην πόλη. Πληροφορούμαι πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση και σημαντικά κεφάλαια επενδύονται στην αγορά ακινήτων. Κεφάλαια, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές, γεγονός που αντανακλά τις προσδοκίες και την προοπτική της πόλης και της οικονομίας.

Παράλληλα με την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών όπως η Cisco, η Pfizer, η Deloitte κ.α. αυτό που κάνουμε εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης είναι μια συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος συνολικά. Είναι πεποίθησή μου, που επιβεβαιώνεται και από έρευνες, ότι η θετική επίδραση σε αυτό το πεδίο συμπαρασύρει προς θετική κατεύθυνση κάθε οικονομική – επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μια πόλη καθαρή, με αξιόλογο δημόσιο χώρο, με οδικό δίκτυο, πράσινο, με μεγάλες αναπλάσεις που θα αποτυπώνουν στο χώρο τις φιλοδοξίες της, μια πόλη προσβάσιμη, ασφαλής, με επαρκή φωτισμό και υποδομές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναβάθμιση της αξίας του κτιριακού της αποθέματος και αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

• Ποιά σημεία της πόλης θεωρείτε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν και με ποιον τρόπο;

Δεν αντιμετωπίζω την πόλη σημειακά – θα μπορούσα να σας πω ότι παντού χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις, καθώς είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια – λόγω οικονομικής δυσπραγίας, απραξίας, αλλά και κακών επιλογών -πολλά πράγματα έμμειναν πίσω.

Τη δεδομένη στιγμή, αν ανοίξει κανείς τον χάρτη της πόλης και δει όλα τα έργα που είτε προγραμματίζονται είτε υλοποιούνται, θα αντιληφθεί ότι στο τέλος της δεκαετίας, η Θεσσαλονίκη θα έχει μία εντελώς άλλη, αναβαθμισμένη εικόνα. Δεν υπάρχει περιοχή και γειτονιά που δεν υλοποιείται ή δεν προγραμματίζεται κάποια παρέμβαση.

Είτε αναφερόμαστε σε μεγάλης κλίμακας έργα όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, της Αριστοτέλους, του Μουσείου Ολοκαυτώματος, της νέας Τούμπας, της διπλής ανάπλασης του Χαριλάου, των παλαιών κεραμουργείων Αλλατίνη, είτε σε έργα κλίμακας, όπως οι παρεμβάσεις του Δήμου σε γειτονιές, όλη η πόλη θα αναβαθμιστεί.

• Ποια είναι η άποψη σας για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης;

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αστικές για την πόλη μας. Είναι ένα εμβληματικό έργο που θα προσφέρει προοπτική και «ανοίξει τον δρόμο» της ανάπτυξης. Αποδεικνύει ότι η ατζέντα της Θεσσαλονίκης αλλάζει. Αυτή η ανάπλαση θα φέρει συνολική αναβάθμιση, οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, εξωστρέφεια μαζί με τη δημιουργία περίπου 70 στρεμμάτων κοινόχρηστου χώρου. Θα αλλάξει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα αλλάξει εικόνα και χρήση. Η νέα ΔΕΘ θα αποτελεί σε λίγα χρόνια έναν διεθνή εκθεσιακό κόμβο, η πόλη θα αποκτήσει μια νέα «ταυτότητα».

• Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι γερασμένο, η έλλειψη συντήρησης των κτιρίων εξαιτίας της πτώσης του εισοδήματος των πολιτών, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Προτίθεται ο δήμος να προβεί σε ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η ενδυνάμωση και η αναπτυξιακή τροχιά της πόλης θα λύσει τυχόν προβλήματα όπου υπάρχουν. Η συντήρηση του κτιριακού αποθέματος της πόλης είναι ζήτημα πρωτίστως της ιδιωτικής οικονομίας και από εκεί θα επέλθει η λύση.

Σε ό,τι αφορά τώρα συγκεκριμένα κτίρια, δημόσια, δημοτικά ή ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος προφανώς εκεί, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία καταγράφονται οι ανάγκες και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες συντήρησης και αποκατάστασης. Έχω θέσει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό την ανάγκη αξιοποίησης του μεγάλου – αλλά και εγκαταλειμμένου – κτιριακού βιομηχανικού αποθέματος.

Αυτό που εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης κάνουμε είναι να βάζουμε κανόνες και να ελέγχουμε την τήρησή τους – και όπου οι αρμοδιότητες μας υπερβαίνουν, ως επισπεύδουσα δύναμη να κινητοποιούμε άλλους διοικητικούς μηχανισμούς ώστε να επιλαμβάνονται των θεμάτων αυτών. Προφανώς με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή σε ζητήματα ασφάλειας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είμαι αισιόδοξος ότι σε πολύ λίγα χρόνια η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική ως αποτέλεσμα όλων των ενεργειών, των υποδομών αλλά και των επενδύσεων που προγραμματίζονται.

• Υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το πότε θα δοθεί στο κοινό η πλατεία Ελευθερίας;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στην πλατεία Ελευθερίας αντιμετωπίσαμε μια εκτός προγράμματος διαδικασία με υπαιτιότητα του εργολάβου ο οποίος εξαφανίστηκε από το έργο. Αυτό, πέραν της καθυστέρησης που έφερε, για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρει ο Δήμος, μας έδωσε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την ανάπλαση προσθέτοντας υπόγειο πάρκινγκ. Με τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας ως προς τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, θα προχωρήσουμε στις επόμενες εβδομάδες σε αφαίρεση των λαμαρίνων και έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού για την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ, η πλατεία θα δοθεί σε χρήση.

Εντός του 2022 θα διενεργήσουμε τον διαγωνισμό για την κατασκευή, που θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης. Υπολογίζω ότι ως έργο θέλει μια διετία ή τριετία από τη στιγμή της προκήρυξής του για τη λειτουργία του.
• Ποιο είναι το αγαπημένο σας κτίριο στη Θεσσαλονίκη;

Η βίλλα ή κάζα Μπιάνκα με όλα όσα συμβολίζει για τον τρόπο που χτίσθηκε, από τον σαλονικιό Ιταλοεβραίο βιομήχανο και εμπορικό αντιπρόσωπο Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ, σε σχέδια του Πιέτρο Αριγκόνι, για τους ανθρώπους που στέγασε και τις ιστορίες που διαδραματίστηκαν στην αυγή του 20ου αιώνα, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού που κυριάρχησε στην αστική Θεσσαλονίκη της εποχής.

Χαίρομαι για την τόσο σωστή ανάπλαση του αλλά και για τη σημερινή του αξιοποίηση από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ως έδρας της Δημοτικής μας Πινακοθήκης. Πρόσφατα μάλιστα και στο πλαίσιο των «Δημητρίων» φιλοξενεί μια μοναδική έκθεση του Ν. Γύζη.

Αλλά νιώθω όμορφα να τελώ – ως Δήμαρχος- πολιτικούς γάμους στο κτίριο – κόσμημα της πόλης μας που έγινε γνωστό από το ειδύλλιο της κόρης του Ντίαζ Αλίνε με τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του ελληνικού στρατού Σπύρου Αλιμπέρτη, που συγκλόνισε την κοινωνία της εποχής του 1910. Ένα ζωντανό κομμάτι της αρχιτεκτονικής αλλά και πολιτιστικής ιστορίας της μεγάλης και σημαντικής μας πόλης.

Συνέντευξη πρός: Βασίλη Μπαμπάολους
Γενικός Διευθυντής της Arcus Real Estate

FacebookTwitterEmailΑνταλλαγή

Posted in UncategorizedTags:
+

Search Room

Required fields are followed by *