CONFEX PARK

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο και ένα από τα πιο δυνατά νέα χαρακτηριστικά της είναι το «ConfEx Park». Το ιστορικό κέντρο της πόλης θα αποκτήσει μια δροσερή, φουτουριστική όψη, απόλυτα εναρμονισμένη με την ανάπτυξη, την τεχνολογία, την επιστροφή στη φύση και την ανοδική πορεία σε όλους τους τομείς που επιδιώκει για δεκαετίες.

Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα εγκαινιαστεί το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της ΔΕΘ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της HELEXPO AE και νικήτρια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι η ομάδα των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα).

Το νέο ConfEx Park, θα περιλαμβάνει πέντε «νησιά», όπως χαρακτηρίζουν τις δομές που θα δημιουργηθούν οι σχεδιαστές της πρότασης.

Μια τολμηρή αρχιτεκτονική φουτουριστική πρόταση που θα μετατρέψει τα 175 στρέμματα σε ένα εκθεσιακό πάρκο μιας άλλης προχωρημένης «ConfEx εποχής». Η μελέτη προβλέπει την διατήρηση του Παλέ ντε σπόρ, του πύργου του ΟTE, του κτηρίου του Μακεδονικού Μουσείου σύγχρονης τέχνης και την αψίδα της πύλης ακριβώς απέναντι από τη ΧΑΝΘ. Τρία περίπτερα θα αιωρούνται ως νησίδες στην αστική θάλασσα και θα καλύπτουν επιφάνεια 50.000 τετραγωνικών μέτρων με εναέρια τούνελ διασύνδεσης. Τα τούνελ αυτά θα δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαμβάνουν την θέα προς όλες τις θεματικές ενότητες του πάρκου και του εμβληματικού πύργου του ΟΤΕ, που για πρώτη φορά από την ανέγερση του εντάσσεται σε ένα αστικό περιβάλλον αντάξιο της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Η συνολική επιφάνεια δόμησης καλύπτει περίπου 90.000 τετραγωνικά μέτρα και εκτός από τα περίπτερα περιλαμβάνονται:
• Συνεδριακό κέντρο 1.800τ.μ.
• Ξενοδοχειακή μονάδα 1.200 τ.μ, χωρητικότητας περίπου 150 κλινών.
• Γραφειακοί χώροι 5.000τ.μ.
• Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ.
• Υπόγειος χώρος στάθμευσης περίπου 1700 θέσεων.

Περισσότερο από το 50% της συνολικής επιφάνειας του εκθεσιακού κέντρου θα είναι ελεύθεροι ανοιχτοί χώροι με έντονη την παρουσία του υδάτινου στοιχείου, με κήπους και χώρους πρασίνου ανάμεσα στα περίπτερα και μονοπάτια που θα υποστηρίζουν την διέλευση σε πεζούς και ποδηλάτες. Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα μητροπολιτικό πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Μια διαγώνια διαδρομή θα ενώνει τη στάση του Μετρό της Εγνατίας με το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ενώ ένας κάθετος άξονας περιπάτου θα ενώνει την βόρεια πύλη και τα πανεπιστήμια, με την κεντρική πλατεία της ΧΑΝΘ.

Η σχεδιαστική πρόταση προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα και κλιματισμό, εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων. Το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτήρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτηρίων, τόνισαν τα μέλη της σχεδιαστικής ομάδας, ότι σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης.

Η ανάπλαση θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία, σε θέσεις εργασίας και στην ποιότητα ζωής των πολιτών του περιαστικού κέντρου. Θα αναβαθμίσει σημαντικά τον εμπορικό χαρακτήρα της ΔΕΘ φιλοδοξώντας η HELEXPO να εξελιχθεί σε κορυφαίο εκθεσιακό φορέα φιλοξενώντας συνέδρια και κλαδικές εκθέσεις υψηλού κύρους.

Άρθρο από το περιοδικό μας, ESTATE. | Τεύχος 2, Σεπτέμβριος 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *