ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

– Ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο νησί, ποια προβλήματα παραμένουν και ποιες οι προτεραιότητες σας;

Οι ευρύτερες αλλαγές είναι αυτές που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα που διαμορφώνει το νησί μας, σαν ένας τόπος πραγματικής βιώσιμης ανάπτυξης που θα φροντίζει το περιβάλλον και θα κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να εξαλείφονται οι κακές επιπτώσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες κάθε μορφής.

Για αυτό ο δήμος μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» που προβλέπει γενικευμένη ηλεκτροκίνηση όλων των οχημάτων αστικής συγκοινωνία με ηλεκτρικά βανάκια και υβριδικό σταθμό παραγωγής ρεύματος με εναλλακτικές μορφές, ώστε η Αστυπάλαια να γίνει νησί μηδενικών ρύπων (CO2). Δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται ταυτόχρονα, όπως το πόσιμο νερό στη βρύση που θα δώσει ο δήμος μας φέτος, καθιστώντας το πρώτο μικρό νησί που δε θα έχει την ανάγκη χρήσης εμφιαλωμένου νερού, εξαλείφοντας με αυτό τον τρόπο το πλαστικό μπουκάλι.

Ταυτόχρονα προχωράμε σε δραστική βελτίωση του οδικού δικτύου για τα αξιοποιούμε μέρη του νησιού μας. Τα επόμενα Βήματα είναι: Α) ανασχεδιασμός της λειτουργίας εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, ώστε να επαναχρησιμοποιούμε το απορριπτόμενο νερό για αρδευτικούς λόγους. Ήδη εκπονείται η Μελέτη. Β) πλήρης ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων και κομποστοποίηση των οργανικών για παραγωγή ζωοτροφών και λιπάσματος.

– Η Αστυπάλαια αποτελεί έναν σημαντικό πράσινο προορισμό που σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη. Ποιο είναι το όραμα σας και ποια τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα;

Η Αστυπάλαια έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό προορισμό και αυτό οφείλεται στις δράσεις που υλοποιούμε στο νησί μας, οι οποίες είναι μοναδικές για τον πρωτοποριακό τους χαρακτήρα και την επίδραση που έχουν στις ζωές των δημοτών – επισκεπτών μας και του περιβάλλοντος. Μέσα από το πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο νησί» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος και τον όμιλο WV στην Αστυπάλαια. Έχουμε δημιουργήσει νέα μοντέλα κινητικότητας, τόσο όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες, όσο και τις ιδιωτικές μετακινήσεις. Πλέον στο νησί μας λειτουργούν δύο υπηρεσίες κινητικότητας, αυτές της δημόσιας αστικής μετακίνησης μέσα από την υπηρεσία Astybus και ο διαμοιρασμός οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, ποδήλατα) μέσα από την υπηρεσία Astygo.

Οι δύο αυτές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες για το κοινό μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής AstyMove, την οποία οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί σημαντικές επιδοτήσεις σε ιδιώτες, με σκοπό να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τους οχήματα με ηλεκτρικά, κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα ο στόλος ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί να είναι ο μεγαλύτερος αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού, πιθανά παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως καταλαβαίνετε τα νέα αυτά μοντέλα κινητικότητας τα οποία λειτουργούν προς όφελος τόσο των δημοτών όσο και του περιβάλλοντος, είναι πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα προσδίδοντας έτσι ένα νέο χαρακτήρα στο νησί μας.

Οι παραπάνω δράσεις αφορούν τον πρώτο και το δεύτερο πυλώνα του προγράμματος, το οποίο αποτελείται συνολικά από τέσσερις πυλώνες. Πλέον προχωράμε στον τρίτο πυλώνα του προγράμματος και στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από ανανεώσιμες πήγες, ο οποίος θα καλύψει όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και ολόκληρου του νησιού της Αστυπάλαιας κατά 80 με 90%.

Σκοπός μας είναι το νησί μας μέσα από το πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» να γίνει παράδειγμα και για άλλους προορισμούς, προσφέροντας λύσεις όχι μόνο για μικρά, αλλά και για μεγάλα αστικά κέντρα.

– Ποια είναι η γνώμη σας για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, πως εξελίσσεται φέτος στην Αστυπάλαια σε σχέση με άλλες χρονιές και πως πήγατε με τις πληρότητες, στα νέα καταλύματα και την προσέλευση τουριστών από το εξωτερικό;

Η Αστυπάλαια παρουσιάζει μία διαρκή άνοδο τα τελευταία τρία χρόνια και μάλιστα με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ακολουθώντας ένα μοντέλο όχι μαζικού τουρισμού, αλλά με μικρά ποιοτικά καταλύματα που αναπαράγουν το οικιστικό μοντέλο του νησιού.

Δεν πιστεύω ούτε στις μεγάλες επενδύσεις ούτε στην εκτός σχεδίου δόμηση, που καταστρέφουν το περιβάλλον και διαταράσσουν τις ισορροπίες του οικοσυστήματος. Αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, εμείς τα μικρά νησιά τουλάχιστον. Ότι άλλο θα είναι καταστροφικό.

Φέτος παρά του ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες έρχονται, η επισκεψιμότητα των Ελλήνων παρουσιάζεται μειωμένη. Αναφέρομαι στον Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο θα πάμε καλά και φαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος θα πάει καλά. Διακρίνω γενικά μία διστακτικότητα πού μπορεί να οφείλεται στις εκλογές, στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων και στην αύξηση των τιμών γενικότερα.

Μόνιμο αίτημα των νησιών μας είναι η μείωση του ΦΠΑ που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην εξισορρόπηση του κόστους των διακοπών και κυρίως τη μετακίνηση, ώστε να είναι περίπου το ίδιο όπως στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

– Πώς βλέπετε το μέλλον της κτηματαγοράς στο νησί και ποιες ενέργειες θεωρείτε πρέπει να γίνουν άμεσα για την βέλτιστη ανάπτυξη σας;

Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν στην Αστυπάλαια, αυτές είναι γενικώς απαράδεκτες επειδή βασίστηκαν σε λανθασμένα στοιχεία και πλημμελή έρευνα αγοράς, γεγονός που παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στο νησί στις 2 Ιουνίου του 2022. Αναμένουμε τη δραστική τους διόρθωση ύστερα από την απολύτως τεκμηριωμένη έρευνα – μελέτη που κάναμε ως δήμος Αστυπάλαιας και την οποία υποβάλαμε στην σχετική διεύθυνση.

Μαζί με αυτό έχει δημιουργηθεί και πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες όπου όλες ουσιαστικά οι ειδικές εκτάσεις αντιμετωπίζονται ως δάση (δασικές), ενώ είναι ιδιωτικές ή του δήμου και στις οποίες δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικά καμία συμβολαιογραφική πράξη (μεταβίβαση κλπ).

– Ζήσατε πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, η Αστυπάλαια είναι μια από τις πρώτες επιλογές των Θεσσαλονικέων και των Βορειοελλαδιτών γενικά. Που οφείλεται αυτό;

Οι Θεσσαλονικείς και γενικότερα όλοι οι βορειοελλαδίτες είναι άνθρωποι ανοιχτοί, αυθόρμητοι και γενικότερα πιο αυθεντικοί. Ξεχωρίζουν. Κάνουν πιο εύκολα παρέες και είναι ιδιαίτερα φιλικοί. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους Αστυπαλίτες. Εκτός λοιπόν από τις μοναδικές ομορφιές του νησιού μας, με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις παραλίες και την παρθένα φύση, αυτό που βρίσκουν οι Θεσσαλονικείς, είναι η ζεστασιά και η αμεσότητα των Αστυπαλιτών που τους κάνει να νιώθουν σαν το σπίτι τους, σαν τον τόπο τους.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στη Θεσσαλονίκη και ποιο θεωρείτε πως δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε;

Η βόλτα σε, όλο το παραλιακό μέτωπο, οι παλιές αγορές Μοδιάνο, Καπάνι και Μπιτ Παζάρ και το Καραμπουρνάκι. Μου αρέσει πολύ η ευρύτερη περιοχή στο Βαρδάρη, η οποία πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής.

– Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τη Θεσσαλονίκη και ποιες θα ήταν οι προτάσεις σας για να γίνει πιο ελκυστική, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους πολίτες που ζουν εκεί;

Η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν μία πολυπολιτισμική πόλη, κάτι το οποίο την καθόρισε και μορφολογικά. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσα ξεχωριστά και διαφορετικά σημεία αναφοράς μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αναδεικνύεται ιδιαίτερα ο χαρακτήρας της πόλης, ενώ πάνω σε αυτήν να βασίζεται και η επισκεψιμότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, από όλες εκείνες τις εθνικότητες οι οποίες συνυπάρχουν στην πόλη επί αιώνες.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναλάβει και να καλλιεργήσει πρωτοβουλίες και δράσεις με τρόπο που να αποτελεί τόπο παραγωγής πολιτισμού με το δικό της χαρακτήρα, αλλά και πρωτοποριακών δράσεων στο επίπεδο της τεχνολογίας και της έρευνας. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να είναι η Ελλάδα που όλοι θέλουμε, όμορφη, παραδοσιακή και σύγχρονη ταυτόχρονα.

Συνέντευξη πρός: Βασίλη Μπαμπάολους Γενικός Διευθυντής της Arcus Real Estate

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *