ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ – ΑΥΡΙΟ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ

Θεσσαλονίκη, η «νύμφη του Θερμαϊκού», η οποία πασχίζει δεκαετίες ολόκληρες, να αποκτήσει την αίγλη που της αρμόζει και να «στεφθεί» η βασίλισσα των Βαλκανίων.

Διασχίζοντας τα σπλάχνα της πόλης, συνειδητοποιώ πως μέσα μου μεγαλώνει η επιθυμία, αυτή η γερασμένη και ατημέλητη από την αστική παρακμή δεκαετιών, να μεταμορφωθεί σε ένα εμβληματικό γεφύρι πολιτισμού και διεθνούς εμπορίου. Ένα γεφύρι που θα ενώνει την Ανατολή με τη Δύση.

Κλείνοντας τα μάτια μου, ονειρεύομαι τη Θεσσαλονίκη του 2030. Η κεντρική τσιμεντένια πλατεία της σκορπάει αρώματα λουλουδιών στην ατμόσφαιρα από την Αρχαία Αγορά έως το μπλε της θάλασσας του Θερμαϊκού, ενώ καθώς τη διασχίζω προς την παραλία το φως που ξεπηδάει από την Άνω Πόλη, σκορπάει λάμψη και λούζει κάθε γωνιά της. Το σκηνικό αλλάζει σε κάθε βήμα και οι διάφορες θεματικές ενότητες με ταξιδεύουν από το μέλλον, μέσα από φουτουριστικά στοιχεία, στο παρελθόν και στους στιβαρούς κίονες του Εμπράρ. Η ιστορία της πόλης «αγκαλιάζει» αρμονικά το μέλλον της.

Εντυπωσιασμένος από την νέα Αριστοτέλους, ξεκίνησα για το περίφημο «Confex park», στον χώρο της Δ.Ε.Θ., μέσω της Αλεξάνδρου Σβώλου. Η πεζοδρομημένη οδός, η οποία ενώνει τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας με το σύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο, έχει μεταμορφωθεί σε ένα δρόμο υψηλής αισθητικής, με πανέμορφα καφέ, ξεχωριστές επιλογές γαστρονομίας και εμπορικά καταστήματα με μεγάλη επισκεψιμότητα. Μία διαδρομή που μου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσω τη ΧΘΕΣ – ΣΉΜΕΡΑ – ΑΎΡΙΟ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΤΑΞΙΔΕΎΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΌΝΟ Σεπτέμβριος 2023 33 βυζαντινή ιστορία της πόλης μέσα από το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.

Τα βήματα μου με φέρνουν στην είσοδο του «Confex park», όπου η φουτουριστική αρχιτεκτονική και η ανάπλαση του φυσικού τοπίου συνθέτουν ένα μεγαλοπρεπές Μητροπολιτικό Πάρκο αναψυχής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Η έξοδος από την νότια Πύλη της πόλης, από το Λευκό Πύργο και τη Λεωφόρο Νίκης με κατεύθυνση προς το λιμάνι, έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Η ιστορική οδός, πεζοδρομημένη πλέον, σκορπάει γύρω της ένα γλυκό φως επιτρέποντας στους περιπατητές να απολαύσουν την εικόνα του Λευκού Πύργου. Το έργο ανάπλασης, ένα από τα μεγαλύτερα του ιστορικού κέντρου, καθώς και ο οδικός άξονας σε σχήμα «Γ» δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τη διαδρομή από το Μητροπολιτικό Πάρκο έως την Πλατεία Ελευθερίας, η οποία πλέον βρήκε τη θέση που της αρμόζει μέσα στην πόλη.

Στην καρδιά της φιλοξενεί τον επιβλητικό πύργο «F-Tower», το νέο φουτουριστικό αρχιτεκτονικό σύμβολο της πόλης, ύψους 108 μέτρων. Ένα έργο που σημάδεψε την αστική ισορροπία, αλλάζοντας εξολοκλήρου το προφίλ της ιστορικής πλατείας μετατρέποντας την σ’ ένα σύγχρονο εμπορικό πάρκο, με υπόγειες υποδομές πέντε επιπέδων. Το πρώτο επίπεδο, αποτελεί έναν οδικό κόμβο που συνδέει τις οδούς Μητροπόλεως, Δραγούμη, Βενιζέλου και την Λεωφόρο Νίκης μέχρι τον Λευκό Πύργο, ενώ στις γυάλινες βιτρίνες του φιλοξενείται η αρχαία ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Τα υπόλοιπα τέσσερα επίπεδα αποτελούν χώρο στάθμευσης εξυπηρετώντας τους κατοίκους του κέντρου αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Ο πύργος στη νέα εικόνα της Θεσσαλονίκης, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς συμβάλλοντας στην τεράστια αύξηση του τουρισμού και κατ’ επέκταση και στην οικονομία της.

Στην κορυφή του μεγαλόπρεπου πύργου δεσπόζει το «360 sky roof» που προσφέρει μαγευτική περιμετρική θέα, από την κορυφή του Ολύμπου και την ανατολική Θεσσαλονίκη έως το Χορτιάτη και τη δυτική είσοδο της πόλης, σε μία εναέρια ξενάγηση στα μνημεία της πόλης και στην περίφημη ακτογραμμή της, από τις εκβολές του Γαλλικού μέχρι το Αγγελοχώρι. Ένα κτίριο υψηλής αισθητικής εμπνευσμένο από την πόλη, με μία τολμηρή αρχιτεκτονική εκδοχή, με καταρράχτες που «γλύφουν» τη νότια γυάλινη πλευρά του και καταλήγουν στο Θερμαϊκό κόλπο, ενώ τα πυκνόφυτα μπαλκόνια και πάρκα δίνουν μία νότα πρασίνου στην τσιμεντένια γωνιά της πόλης.

Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Παράλληλα, ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι σταθμοί του υπερσύγχρονου ΜΕΤΡΟ που λειτουργούν για πρώτη φορά στον κόσμο και ως μουσεία με σπάνιες αρχαιότητες, εντυπωσιακά φωτισμένες, που αποκαλύπτουν τον πλούτο της ιστορίας και ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο παρελθόν, με επίγνωση της πολύτιμης διαδρομής από το Χθες στο Σήμερα και βλέμμα σταθερό στο Αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *